torstai 27. marraskuuta 2014

Leipä Viherhattutädin tiellä pitää

Viherhattutädille vinkattiin kauniisti, että "suutari pysyköön lestissään". Tottahan se on, että eiväthän ne ruokareseptit viherjuttuihin liity. Siitä huolimatta en voi olla laittamatta tätä herkullista näkkärireseptiä jakoon.

Kiitos, Lotalle, että aikanaan annoit reseptin! Näkkäriä on tullut rouskuteltua monta kertaa.

Näkkäri on esimerkiksi oiva, herkullinen joululahja, jota voi nautiskella mm. juustojen kanssa. Pakkaa leipä rasiaan ja pane rusetti päälle. Itse tehty lahja on siinä!
Rouheinen näkkäri
 
Ainekset (25 annosta)
 
1 1/2 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja
1 dl auringonkukansiemeniä
1/3 dl vehnäleseitä (tai 3-viljan leseseosta)
1/3 dl kauraleseitä (tai 3-viljan leseseosta)
1/3 dl ruisleseitä (tai 3-viljan leseseosta)
1 dl seesaminsiemeniä
1/2 dl pellavansiemeniä
3 dl vettä
1 tl suolaa
 
Sekoita kaikki näkkärin ainekset tasaiseksi. Anna taikinan levähtää 1/2 tuntia huoneenlämmössä.
Kerran en malttanut odottaa taikinan levähtämistä.
Tuli ongelmia saada valmis näkkäri irti leivinpaperista.
Levitä taikina lusikalla leivinpaperilla vuoratulle pellille ohueksi levyksi. Jaa taikinapyörällä tai veitsellä neliöiksi (murtuu paistamisen jälkeen siisteiksi paloiksi).

Taikinapyörällä tehtyjä ohuita neliöitä matkalla uuniin. 

Paista 150 asteessa noin 1 tunti, kunnes näkkileipä on kuivan tuntuinen ja pinnaltaan rapea. Anna jäähtyä ja paloittele.
Rouheinen näkkäri säilyy tiiviissä rasiassa pitkään.
 
Voit tehdä kaksinkertaisen taikinan ja paistaa kaksi pellillistä kerralla uunin kiertoilmatoiminnolla.

Näkkäri ja pataleipä (katso ohje: Helppoa kuin leivänteko) ovat Viherhattutädin suurta herkkua. Tietää, mitä suuhunsa pistää.
Suomalaista sananlaskua mukaillen:
Leipä Viherhattutädin tiellä pitää.
Rouheinen näkkäri (Maku)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti