sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Harmaan päivän aurinko

Harmaan päivän aurinko. Sellaiseksi kutsun tätä kauniin keltaista ja hyvää kakkua, jota jostakin syystä nimitetään appelsiini-juustokakuksi. Juustoa siinä ei nimittäin ole nimeksikään. Rahkaa sen sijaan kyllä.
Piristä itseäsi tai vieraitasi ja tee päivääsi oma aurinko.

Appelsiini-rahkakakku

Pohja
175 g Domino-keksejä
50 g voita

Täyte
4 liivatelehteä
1 prk (2,5 dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta 9%
2 prk (à 200 g) maustettua rahkaa (valkosuklaa-lime tai sitruuna)
1 tl vaniljasokeria 
 
Päälle
2 isoa appelsiinia
2 dl appelsiinitäysmehua
1 dl hyytelösokeria 
 
Koristeeksi
Mintun tai sitruunamelissan lehtiä tai kirsikoita.
Hienonna keksit esimerkiksi monitoimikoneessa. Sulata voi. Yhdistä keksimuru ja voisula. Pohjusta leivinpaperilla 23 - 25 cm:n pinnoitettu irtopohjavuoka. Taputtele keksi-voiseos vuoan pohjalle.
 
Laita liivatteet runsaaseen kylmään veteen pehmenemään.
 
Vatkaa jääkaappikylmä vaniljakastike kovaksi vaahdoksi. Käytä kannumaista vaahdotusastiaa, näin vaahto syntyy nopeammin. Sekoita joukkoon rahka ja vaniljasokeri.
 
Purista liivatteista liotusvesi. Mittaa pieneen kattilaan 1 rkl vettä. Kiehauta vesi ja sulata liivatelehdet siihen, nosta kattila levyltä. Sekoita liivateseos täytteen joukkoon.
 
Kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä peitettynä jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai yli yön.
 
Kun kakku on hyytynyt, lisää päälle kalvottomiksi leikatut appelsiinipalat. Poista myös siemenet.
 
Valmista kiille: Kuumenna appelsiinitäysmehu kattilassa kiehuvaksi. Sekoita joukkoon hyytelösokeri. Anna kiehua 30 sekuntia. Nosta levyltä. Anna jäähtyä hiljalleen sekoitellen pari minuuttia.
 
Lusikoi lämmintä hyytelöseosta kakun ja appelsiinipalojen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 15 minuuttia.
 
Kun kiille on hyytynyt, irrota kakku veitsellä vuoan reunasta. Irrota reuna ja nosta kakku tarjoiluvadille.
 
Koristele ja nauti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti